Jim Collier (1943)

James (Jim) Collier werd geboren te Bellingham, Washington, in het meest noord westelijke gelegen gedeelte van de Verenigde Staten. Hij is opgeleid tot kunsthistoricus. Zijn doctoraal heeft hij behaald aan de Universiteit van Michigan en was verbonden als universitair docent en hoofd van de sectie kunst van Auburn University.Hij is op 20 Oct 2015 overleden te Amsterdam.

Door in essentie zich zelf het kunstschilderen eigen te maken, begon Collier in 1987 full time te schilderen. Hij gaf zijn onderwijsaanstelling op om zich te kunnen verenigen met zijn echtgenote in New York City en om aan de National Academy of Design zijn vaardigheden te verbeteren. Zijn belangstelling voor het perspectief en zijn toepassing in de visuele kunsten heeft diepe wortels, zelfs al als kind op de kleuterschool, en zijn leraar merkte op dat hij “vergeleken met zijn collega’s een ongewoonlijk bewustzijn had voor het perspectief”. Zijn proefschrift richte zich met name op het verband tussen de Italiaanse Renaissance en het vroeg Nederlands perspectief.

In 1990 verhuisde Jim Collier naar Nederland waar hij stadsgezichten, portretten en figuratieve werken schilderde. Zijn werk is opgenomen in privé collecties in Amerika, alsmede in Nederland, Italië, Engeland, Noorwegen en Thailand. Hij heeft alleen en in groepsverband geëxposeerd op verscheidene plaatsen in Amerika, Nederland en Italië, en behoort tot de selecte groep van Amerikanen wiens werk in 1986 werd gepresenteerd op de Biennale in Venetië. Zijn werk is zowel als leerling als in de hoedanigheid van kunstenaar gepubliceerd.

Collier vond zijn inspiratie in de wereld van visuele realiteit. Zijn werk weerspiegelt altijd een bijzondere kijk op dingen, gebaseerd op voorzichtige empirische observatie. Dit is nooit het resultaat van kunstmatige methoden, zoals fotografische afbeelding, zoals veel gebruikt wordt bij hedendaagse realisten.

  1. Twelve Houses
  2. Florence Cathedral: Sta Maria del Fiore
  3. Pantheon
  4. San Carlino
  5. Ca d Oro
  6. Leaning Tower of Pisa
  7. Temples of Paestum
  8. Venetian Canal
  9. Red House
  10. Rain
  11. Herengracht with Ice
  12. Late Afternoon
  13. Montalbaentoren
  14. Evening on the Keizersgracht
  15. Singelkerk
  16. Summer Bridge
  17. Ice on the Keizersgracht
  18. Statsraad Lehmkuhl
  19. GALLEON
  20. Barkentine Dewarutji
  21. Batavia
  22. Stad Amsterdam
  23. Hudson on Hudson
  24. Sorlandet
  25. Stad Amsterdam
  26. Star of India
  27. Amerigo Vespucci
  28. Marijke
  29. Screaming at Yafit
  30. Not Glenda
  31. Stalking Al Pacino
  32. Nude
  33. O in Egypt
  34. O and the Ushabtis
  35. Mummies
  36. O's Elephant Ride
  37. Ride in Space
  38. Hippies
  39. Floating on the Dead Sea
  40. Big Love
  41. In the Walletjes
  42. Walletjes
  43. Halloween Concert
  44. Alice's Halloween
  45. Pumpkin Harvest on Beach
  46. Reflections
  47. Red Boat The Last Painting
  48. Old House Boat
  49. Double Rainbow
  50. Highway Elephant