Marinke van Zandwijk (1987)

Marinke van Zandwijk 07-07-1987

2004-2008 Willem de Kooning academie

Statement
Voor mijn werk gebruik ik vaak mijn mentale en fysieke ervaringen als beginpunt. Ik ben erg bezig met de manier waarop mensen zich tot elkaar en alles om hen heen verhouden. Ik probeer het te verklaren, te begrijpen en het om te zetten. Het is een uitleg voor alles wat ik niet in een keer begrijp. Mijn werk gaat niet over macroproblematiek, maar blijft heel dichtbij. Het is persoonlijk en gaat over het innerlijke. Ik ben bezig met onderwerpen als goedkeuringen en dromen. Hoe sta ik in het leven en hoe werkt Wat moet ik met mijn dromen, hoe pak ik dit aan. Stop ik ze weg, voer ik alles zo snel mogelijk uit,? Ik heb besloten om ze te koesteren en te laten rijpen, te bewaren. Met de kans dat een enkeling sneuvelt, alles kan kapot.

Ik hou van het fysieke aspect tijdens het werken. Het echte maken is voor mij dan ook een vrij natuurlijk proces. Ik begin, maar kan tijdens het werken alle kanten op, niets ligt vast. Ik zie hoe een materiaal werkt binnen mijn idee en probeer er op in te spelen. Ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen, neem bijvoorbeeld ijzer, dat laat zich anders vervormen dan een stuk klei. Hierdoor kom ik tijdens het uitwerken weer op nieuwe vormen en probeer de eigenschappen van het materiaal waar ik mee werk naar voren te laten komen.Bijna elk materiaal verrast me als het samen komt met het idee.

Mijn favoriete materiaal om mee te werken is glas. Ik vind dit een van de meest interessante materialen. Het heeft erg specifieke eigenschappen en dat maakt het fascinerend. Tijdens het verwerken is het glas heet en vloeibaar, heel eigenzinnig en eigenlijk nooit hetzelfde. Als het eenmaal afgekoeld is, is het hard en laat het zich niet meer veranderen. Dit is een gegeven waar ik mee om heb moeten leren gaan. Een dikke stroperige massa kan uitgroeien tot een fragiel object. Glas alleen mist voor mij vaak iets. Door het glas te blazen krijg je er een gat in en dit doet snel denken aan een gebruiksobject. Hier wil ik niet te dicht in de buurt komen en probeer het meer inhoud en een eigen karakter te geven door er een ander materiaal aan toe te voegen. Het glas moet doorgroeien tot een op zich zelf staand beeld. Ik voeg een andere vorm aan het stuk glas toe. Mijn glazen vormen kunnen bijvoorbeeld een ijzer omhulsel nodig hebben om het op de juiste manier te plaatsen. Ik gebruik hier geen sokkel voor, maar laat het een onderdeel van het beeld worden. Het moet in een omgeving komen waar het glas op haar plaats is, waar het tot recht komt. Deze omgeving probeer ik te creëren, net als dat ik een omgeving voor mijn gedachten en ervaringen creëer.
Door deze omgeving kan ik mijn onderwerpen plaatsen, begrijp ik hoe deze zich tot elkaar verhouden.
Wat doe je bijvoorbeeld met je dromen, stop je ze weg, voer je alles direct uit? Ik heb besloten om ze te bewaren, te koesteren en te laten rijpen. Met het gevaar dat enkele in de loop van de tijd sneuvelen.Dromenvangers ( 2007)

  1. dromenvangers

Curriculum vitae Marinke van Zandwijk

Naam:
Marinke van Zandwijk
Geboren:
1987, Tiel
Opleiding
periode type institution richting diploma
2004 - 2008 kunstacademie Willem de Kooning Academie, Rotterdam autonoom beeldende kunst ja
Nevenactiviteiten
periode omschrijving
vanaf 2001 werkzaam als glasblazer in glasblazerij Leerdam