Julia Beck (1982)

"Jong Talent 2009", ArtEZ AKi, Enschede


Julia Beck

In mijn ruimtelijk werk gebruik ik vooral stoffen, was en klei. Voor mij is het heel belangrijk om materiaal te gebruiken, dat tijdens het werkproces goed aanvoelt. Stof als drager van geschiedenis en soms een persoonlijk leven, fascineert mij. Mijn manier van werken is heel intuïtief. Ik word geleid door dromen, structuren en woorden. In mijn beeldend werk vormen menselijke en dierlijke attributen de hoofdbestanddelen. Door deze op een vervreemdende manier te gebruiken ontstaan nieuwe wezens die balanceren tussen absurdisme en werkelijkheid.

Het oppervlak van mijn beelden, als spiegel van het innerlijke leven, is heel belangrijk, omdat er in mijn werk vaak een omkering van binnen naar buiten plaatsvindt. Het innerlijke en occulte manifesteert zich op het oppervlak. De beelden en tekeningen gaan vooral over kwetsbaarheid en bescherming, maar ook over tegenstrijdigheden als afscherming en aanraking, relatie en eenzaamheid. Mijn beelden staan niet stil. Ze zijn echter momentopnames van transformatieprocessen.

Arno kramer schreef over mijn examenwerk dat het raadselachtig is, poëtisch en ook wel eng. Door het beeldende ingreep werkt het werk sterk en bevreemdend tegelijk en blijft er een voortdurende spanning voelbaar. Haar ruimtelijke werken laten je achter met raadsels, maar blijven boeien door hun visuele weerstand. In de werken op papier is het absurde geen hoofdmotief. De „portretten“ zijn eenvoudiger en eendimensionaler, maar houden, doordat er in het gezicht met banden en mondkapjes wordt gewerkt, ook een zekere afstand. Ze zijn krachtig en expressief.


  1. Reh
  2. zonder
  3. zonder titel
  4. zonder titel
  5. Rare Lady
  6. Meditator
  7. Schnabeltier mit Babe
  8. Slangman
  9. zonder titel
  10. zonder titel
  11. zonder titel
  12. zonder titel
  13. zonder titel
  14. zonder titel
  15. zonder titel
  16. zonder titel
  17. zonder titel
  18. Sumo 1
  19. Sumo 2
  20. sumo 3
  21. faddy 1
  22. faddy 2
  23. faddy 3
  24. zonder titel

Curriculum vitae Julia Beck

Naam:
Julia Beck
Geboren:
1982, Berlijn, Duitsland
Opleiding
periode type institution richting diploma
2005 - 2009 kunstacademie Aki, Enschede Beeldhouwen ja
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
5/2003 "Somos iguales, somos diferentes" Valencia, Spanje groeps
4/2006 "Woordwerken & Boekbeelden" CODA Museum, Apeldoorn groeps
5/2008-6/2008 "Pise el césped" Meridíon, Arte Contemporanéo groeps Buenos Aires, Argentinië