Tiny Kanters (1963)

Levendige, abstracte schilderijen van Tiny Kanters (1963)

Tiny maakt levendige, abstracte schilderijen. Zijn schilderijen onderscheiden zich door het reliëf van overvloedig opgebrachte verf en de veelheid aan witte tonen. Het wit is doorregen met verschillende organische structuren en natuurlijke kleuren. Wit betekent voor hem de potentie van alle mogelijkheden waaruit alles kan ontstaan. Het is zijn passie om de zintuigen en de geest van de toeschouwer te prikkelen. Zodat zij iets van zichzelf herkennen op een onbenoembare wijze.


Witte essentie doorregen met kleur
Tiny schildert abstract. Hij schildert meestal met olieverf op linnen. Kenmerkend voor hem is zijn geïnspireerd en expressief gebruik van witte olieverf doorregen met warme of contrastrijke kleuren. Ook de lijsten zijn wit. Wit symboliseert voor hem helderheid en puurheid. Wit betekent voor hem de fase waarin alle mogelijkheden er nog zijn. Uit dit oneindige potentieel onstaan de keuzes die je hieruit maakt, weergegeven als kleuren en patronen. Voor hem symboliseert wit ieders bron van waaruit alle expressie zich toont. Andersom beredeneerd ziet Tiny wit als de essentie die weer zichtbaar wordt als je veel van de overschreeuwing door kleur en vorm weglaat.

Royaal verfgebruik en reliëf
Zijn schilderijen gaan door het vele wit als het ware ‘op in de wand’ waarop ze hangen en vormen daardoor een eenheid hiermee. Hij doorwerkt en boetseert het wit door allerlei messen en spatels te gebruiken. Een kwast hanteert hij zelden. Liever drapeert hij de verf vol overgave op zijn doeken. De dunne en dikke lijnen olieverf scheppen bewegingen en sculpturen. Tiny experimenteert graag met materialen en gereedschappen. Tiny gebruikt verschillende technieken en werkt veel met messen. Hij gebruikt diverse materialen die in zijn atelier voorhanden zijn als schildersgereedschap omdat experimenteren bij hem past. Tiny houdt van royaal verfgebruik en reliëf op het doek. Soms neigt het naar boetseren met verf.Hij schildert graag in formaten van 1 tot 3 m2.

Beroeren op een onbenoembaar vlak
Tiny wenst dat mensen telkens iets van blijheid herkennen in zijn schilderijen. Het is zijn passie om de geest en de zintuigen van de aanschouwer van zijn werk te beroeren. Hij wil mensen graag prikkelen, iets laten beleven, zonder te weten hoe dat precies gebeurt. De kijker herkent iets van zichzelf in het schilderij waardoor hij geraakt wordt. Herkenning die beroert op een onbenoembaar vlak. Vooraf weet Tiny niet wat hij gaat schilderen. Vanuit een vrolijke en positieve gemoedstoestand ontstaan zijn schilderijen.

Uitnodiging om zijn expressie mee te beleven
Tiny schildert wat hij diep van binnen op dat moment ervaart. Vanuit zijn onderbewuste uit hij een gevoel op het doek, wat hij achteraf als het doek klaar is pas kan benoemen. Met zijn schilderijen wil hij de kijker uitnodigen om zijn expressie mee te beleven.

Opleiding
Tiny heeft de kunstacademie in Utrecht afgerond.

  1. Balance and clarity
  2. Uitspatting creeert
  3. Duo beweegt
  4. Druk ontsnapt
  5. Krioelend
  6. Feestelijk en bevrijdend
  7. Unfolding yourself
  8. Prikkelende grenzen

Curriculum vitae Tiny Kanters

Naam:
Tiny Kanters
Geboren:
1963, Nijmegen
Opleiding
periode type institution richting diploma
1986 - 1992 kunstacademie Hogeschool voor de Kunsten (HKU), Utrecht Nieuwe media ja
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
2016 Rotterdam international art fair Rotterdam groeps Abstracte schilderijen
2014 Salon des beaux arts Weesp groeps Abstracte schilderijen
2010 Galerie Arte Temporale Bussum solo Abstracte Schilderijen
2009 Stadskantoor Gemeente Helmond Helmond duo Abstracte schilderijen