wilma vissers

schilder/tekenaar
Ruimte en leegte inspireren me. Ruimtelijkheid en oneindigheid moeten zelfs in het kleinste werk aanwezig zijn. Vooral herinneringen aan landschappen en zeegezichten die ik in Ierland gezien en ervaren heb spelen hierbij een rol. Deze visuele indrukken vormden het materiaal waarmee ik vroeger mijn tekeningen en schilderijen maakte.
Vaak kunnen het ook triviale, kleine, voor een ander niet bijzondere dingen zijn die de basis vormen van mijn werk. Op achteloze wijze verzamel ik beelden, vluchtig gezien op straat, op televisie of als stilgezet beeld in de krant.

Een afbeelding van een kunstwerk van de afro-amerikaanse kunstenaar David Hammons bijvoorbeeld bracht mij op het idee om een scheiding te tekenen in denkbeeldig haar. Deze kunstenaar maakte een werk dat bestond uit een olifantendrol beplakt met kort kroeshaar waarin een scheiding was aangebracht. Hij deed dit omdat het niet mogelijk zou zijn een scheiding in Afrikaans kroeshaar te maken.(Overigens is dit niet waar, denk maar aan het kapsel van Nelson Mandela !) Die scheiding van haar op een olifantendrol was de aanleiding tot vele eigen werken.

Tijdens het maken van een werk vraag ik mij altijd af hoever ik kan gaan met dingen weglaten. Mijn werken moet een ruimtelijke en monumentale uitstraling hebben. Vaak ligt dat tussen ruimtelijk en plat doordat ik kies voor afwijkende maten als bijvoorbeeld lang en smal.
Het afgelopen jaar waren dat zelfs bestaande objecten als een verfspatel, ijsstokje of een grote lucifer. Door het kiezen van zo’n ongebruikelijke drager krijgt het werk soms een lichtvoetige en humoristische lading die voor mij de loodzware geschiedenis van de schilderkunst relativeert.
Nieuw in mijn werk is het ronde schilderij. Door het ontbreken van hoeken lijkt zo’n vorm nog meer een relatie aan te gaan met de ruimte.

De werken moeten doorgedacht kunnen worden in de ruimte. Lijnen en kleuren houden niet bij de rand op maar suggereren er overheen te gaan. De muur van het atelier fungeert dan net als de muur van een expositieruimte als een nieuwe drager voor het werk. Zo ontstaat een totaalbeeld dat in zijn geheel als een nieuw kunstwerk opgevat kan worden.

  1. geen titel
  2. geen titel
  3. geen titel
  4. geen titel
  5. geen titel
  6. geen titel
  7. geen titel
  8. geen titel

Curriculum vitae wilma vissers

Naam:
wilma vissers
Geboren:
0000,
Opleiding
periode type institution richting diploma
1984 - 1989 kunstacademie Academie Minerva, Groningen schilderen ja
1984 - 1989 kunstacademie Academie Minerva, Groningen schilderen ja
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
2006 Kunstruimte Heerenveen solo
2006 Np40 Amsterdam solo
Nevenactiviteiten
periode omschrijving
2006 Kunstcommissie galerie Frontaal te Appingedam
2006 Voorzitter Vakgroep Beeldend van Fnv-Kiem