pyr bosma (1961)

In de figuratieve sculpturen die gehakt worden uit het oeroude kienhout speelt het verhalende element een grote rol. Hierin staan mens en dier centraal. zie ook www.lauwersland.net/kom
Het kienhout , ook wel mooreik genoemd, is afkomstig uit de bodem van Friesland en Drenthe. Onderzoek heeft uitgewezen dat het eikenhout ongeveer 5000 jaar oud is. Uit de tijd van de hunnebedden. Het is door chemische reakties in de bodem helemaal zwart geworden. De beelden worden door mij behandeld met lijnolie.
Het werken met materiaal dat al een voorgeschiedenis gekend heeft en dat door de tijd is gevormd en aangetast is voor mij een manier om een tijdselement in mijn werk binnen te brengen. De brokstukken vergane cultuur en restanten van sculpturen die je kunt aantreffen in Volkenkundig- en Oudheidkundige musea vormen een inspiratiebron.Het actuele wereldgebeuren en mijn persoonlijke ervaringen probeer ik in samenspraak te brengen met mijn fascinatie voor o.a. mythologie en religie.Los van trends en stijlen in de beeldende kunst wil ik autonome en tijdloze beelden maken. Weliswaar door de tijdsgeest beïnvloed mogen ze zich spiegelen aan de mens en zijn geschiedenis.

 1. engelenmantel
 2. arthur
 3. ontvanger
 4. kopvogel
 5. wjukken
 6. aanslag
 7. sokkeldrager
 8. vulcanus
 9. herman
 10. mamachat
 11. paar
 12. adelman
 13. vogelvrouw
 14. oostenwind
 15. paardman
 16. lânskip

Curriculum vitae pyr bosma

Naam:
pyr bosma
Geboren:
1961, Dokkum
Opleiding
periode type institution richting diploma
1985 - 1990 kunstacademie Academie Minerva, Groningen ja