Lotte van Iersel (1981)

Jong Talent 2006, ABK Amsterdam.

Lotte over haar werk: Na jaren hard werken heb ik vrij recent mijn studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten afgerond. In 2005 heb ik als onderdeel van de laatste lichting 1e graads studenten, al examen gedaan voor mijn theorie vakken. In 2006 jaar restte mij nog slechts het afronden van het praktijk gedeelte: nieuwe media.

Hoewel mijn passie bij fotografie ligt ben ik met mijn kunst ook altijd geïnteresseerd geweest in film. De afwisseling tussen stilstaand beeld en bewegend beeld hebben me altijd geprikkeld en geïnspireerd. De laatste 2 jaar ben ik veel bezig geweest met de mens als onderwerp: portretten, maar dan net anders.

Naast mijn meer geënsceneerde beelden werk ik ook graag op een meer traditionele manier. Documentaire-achtig: het vastleggen van wat ik zie en wat me treft. Door deze beelden vast te leggen wil ik de kijker stimuleren tot het ervaren van de beelden.

Vooral bij het fotograferen van mensen is het belangrijk dat een beeld iets los maakt bij de kijker. Soms door middel van het tonen van sterk emotionele beelden, maar vaak door het kleine naar voren te brengen en men te confronteren met dingen die je normaal niet eens opvallen.
De eindexamen commissie over Lotte's eindexamen werk: Lotte laat een viertal bewegende portretten (video) en een fotoserie zien. Uitgangspunt van haar werk is de scheidslijn tussen realisme en enscenering.
Ze heeft er voor gekozen vier vrouwen te portretteren tijdens hun voorbereiding op het uitgaan (putting your face on). De handeling is echt (realisme), de enscenering is de ruimte, voor alleen gelijk, de kleding en het licht. Het half voyeuristische effect heeft bij bewust gecreëerd door de keuze van haar camerastandpunt (observatie ipv confrontatie). Een belangrijk aspect van het geheel vindt zij de esthetiek.

Met de fotoserie (met muziek op koptelefoon) wil zij verbeelden wat voor gevoel Disneyworld (en eigenlijk heel Amerika) bij haar oproept: alles lijkt nept maar is echt of andersom. De foto’s komen echter neutraler over dan haar verhaal.

Lotte heeft haar concept tot in de puntjes uitgewerkt en heel bewust alle beeldende aspecten gekozen die ondersteunend en versterkend werken bij haar idee/uitgangspunt. Er is waardering voor haar onderzoek en experiment t.a.v. compositie, licht, geluid en montage. Het resultaat is een evenwichtig en goed gepresenteerd project. De commissie vraagt zich af of de spanningsboog stevig genoeg is om de kijker vast te houden.

Lotte heeft gedurende dit jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt van een gerichtheid op fotografie en enige tegenzin wat video betreft tot een boeiende combinatie van beide.

Ze is in staat om haar keuzes buitengewoon helder te verantwoorden en uit te leggen.

Over haar zelfstandigheid zijn geen twijfels. Veel waardering heeft de commissie voor haar inzet en uitstekende presentatie.

 1. De Disney Belofte 1
 2. De Disney Belofte 2
 3. De Disney Belofte 3
 4. De Disney Belofte 4
 5. De Disney Belofte 5
 6. Still uit: Face on (Willemijn)
 7. Still uit: Face on (Kim)
 8. Still uit: Face on (iris)
 9. Still uit: Face on (Celine)
 10. Overzicht
 11. De Bruid 1
 12. De Bruid 2
 13. Black 1
 14. Black 2
 15. Black 3
 16. White 1
 17. White 2
 18. White 3

Curriculum vitae Lotte van Iersel

Naam:
Lotte van Iersel
Geboren:
1981, Hoorn
Opleiding
periode type institution richting diploma
2001 - 2006 kunstacademie Academie voor Beeldende Vorming, Amsterdam Nieuwe media ja
Aankopen en opdrachten
periode naam plaats aankoop/opdracht type
november 2005 Toneelgroep Amsterdam Amsterdam opdracht bedrijf
april 2006 Toneelgroep Amsterdam Amsterdam opdracht bedrijf